Tuesday, 12 March 2019

RENDANG AYAM


1/ 2 ekor ayam ( dipotong kecil )
Bahan kisar
  • 15-18 tangkai cili kering
  • 1 1/ 2 biji bawang besar
  • 6- 7 ulas bwg putih
  • Halia sebesar ibu jari
  • Lengkuas sebesar ibu jari
  • 3 batang serai
( Kisar semua bhn ni )
  • 1 biji kelapa ( blender dgn 2 1/2 cawan air. .perah dan ambil santannya)
  • 5 helai daun limau purut ( carik-carikkan )
  • 2 paket kecil kerisik
  • 2 helai daun kunyit ( hiris )
  • 1 keping asam keping
  • 1 1/2 sdb gula pasir
  • 1/ 2 sdb garam
  • 1 sdt perasa
  • 1 1/2 senduk minyak masak
Cara-caranya
  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bahan kisar.
  3. Masukkan asam keping ,gula dan tumis hingga betulbetul naik minyak.
  4. Masukkan kerisik, daun limau purut dan santan.
  5. Tunggu sehingga santan mendidih dan mula kering (sentiasa kacau jangan sampai pecah santan)..
  6. Masukkan ayam dan  letak garam dan perasa..
  7. Tunggu sehingga ayam empuk..
  8. Tabur daun kunyit
  9. Apabila kuah dah pekat.. Sesuaikan rasa..
  10. Tutup api dan sedia utk dihidang

No comments:

Post a Comment

NASI DAGING SEDAP

Nasi daging adalah nasi kegemaran keluarga FCU. Walaupun cara memasaknya simple sahaja tetapi rasanya sangat enak. Hidangan ini juga ...