1/ 2 ekor ayam ( dipotong kecil )
Bahan kisar
- 15-18 tangkai cili kering
- 1 1/ 2 biji bawang besar
- 6- 7 ulas bwg putih
- Halia sebesar ibu jari
- Lengkuas sebesar ibu jari
- 3 batang serai
( Kisar semua bhn ni )
- 1 biji kelapa ( blender dgn 2 1/2 cawan air. .perah dan ambil santannya)
- 5 helai daun limau purut ( carik-carikkan )
- 2 paket kecil kerisik
- 2 helai daun kunyit ( hiris )
- 1 keping asam keping
- 1 1/2 sdb gula pasir
- 1/ 2 sdb garam
- 1 sdt perasa
- 1 1/2 senduk minyak masak
Cara-caranya
- Panaskan minyak
- Tumis bahan kisar.
- Masukkan asam keping ,gula dan tumis hingga betulbetul naik minyak.
- Masukkan kerisik, daun limau purut dan santan.
- Tunggu sehingga santan mendidih dan mula kering (sentiasa kacau jangan sampai pecah santan)..
- Masukkan ayam dan letak garam dan perasa..
- Tunggu sehingga ayam empuk..
- Tabur daun kunyit
- Apabila kuah dah pekat.. Sesuaikan rasa..
- Tutup api dan sedia utk dihidang
No comments:
Post a Comment