Bahan-bahannya
- 1 ekor ayam di potong 12 Atau 5 Keping Peha Ayam
- 3 biji buah keras – ditumbuk halus
- 4 cm (1.5 inch) lengkuas – dikisar
- 4 cm (1.5 inch) halia – dikisar
- 4 ulas bawang putih – dikisar
- 2 biji bawang besar – dikisar
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 batang serai – di titik
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar (coriander)
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis (fennel)
- 1/2 sudu teh serbuk jintan putih (cumin)
- Bahan2 di atas digaulkan pada ayam dan perapkan
- dalam 1/2 atau 1 jam
- 100ml krim santan
- 6 helai daun limau purut
- Garam & Gula secukup rasa
- Rempah 4 sekawan (buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan kayu manis)
- Minyak masak untuk menumis
Cara-caranya :
- Rempahkan ayam dengan serbuk-serbuk rempah kunyit, ketumbar, jintan manis & putih, perapkan dalam setengah atau satu jam.
- Panaskan minyak di kuali, letakan sera, bahan-bahan rencah yang di kisar. Goreng hingga wangi.
- Letakkan 1 cawan air dan daun limau purut.
- Letakkan ayam yang sudah di perap, bersama garam dan gula secukup rasa.
- Masak hingga ayam masak dan biarkan kuah nya pekat sedikit.
- Letakkan krim santan pada kuahnya, gaulkan rata.
- Bila ayam sudah masak, angkat ayam.
- Goreng ayam di kuali tanpa minyak, golek2kan supaya ada bekas tanda2 bakar.
- Boleh di letakan di ketuhar (api atas 170C atau panggang di atas bara arang. Bila disajikan tuangkan kuah di atas ayam.
- Sesuai di sajikan dengan lontong, ketupat atau nasi putih bersama hidangan juadah lain
No comments:
Post a Comment