Tuesday, 12 March 2019

AYAM SAPIT


Bahan-bahannya
  • 1 ekor ayam di potong 12 Atau 5 Keping Peha Ayam
  • 3 biji buah keras – ditumbuk halus
  • 4 cm (1.5 inch) lengkuas – dikisar
  • 4 cm (1.5 inch) halia – dikisar
  • 4 ulas bawang putih – dikisar
  • 2 biji bawang besar – dikisar
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 batang serai – di titik
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk ketumbar (coriander)
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis (fennel)
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan putih (cumin)
  • Bahan2 di atas digaulkan pada ayam dan perapkan
  • dalam 1/2 atau 1 jam
  • 100ml krim santan
  • 6 helai daun limau purut
  • Garam & Gula secukup rasa
  • Rempah 4 sekawan (buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan kayu manis)
  • Minyak masak untuk menumis
Cara-caranya :
  1. Rempahkan ayam dengan serbuk-serbuk rempah kunyit, ketumbar, jintan manis & putih, perapkan dalam setengah atau satu jam.
  2. Panaskan minyak di kuali, letakan sera, bahan-bahan rencah yang di kisar. Goreng hingga wangi.
  3. Letakkan 1 cawan air dan daun limau purut.
  4. Letakkan ayam yang sudah di perap, bersama garam dan gula secukup rasa.
  5. Masak hingga ayam masak dan biarkan kuah nya pekat sedikit.
  6. Letakkan krim santan pada kuahnya, gaulkan rata.
  7. Bila ayam sudah masak, angkat ayam.
  8. Goreng ayam di kuali tanpa minyak, golek2kan supaya ada bekas tanda2 bakar.
  9. Boleh di letakan di ketuhar (api atas 170C atau panggang di atas bara arang. Bila disajikan tuangkan kuah di atas ayam.
  10. Sesuai di sajikan dengan lontong, ketupat atau nasi putih bersama hidangan juadah lain

No comments:

Post a Comment

NASI DAGING SEDAP

Nasi daging adalah nasi kegemaran keluarga FCU. Walaupun cara memasaknya simple sahaja tetapi rasanya sangat enak. Hidangan ini juga ...