Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam
- 5-6 ulas bawang putih
- 1 sudu besar daun rosemary kering
- 1 inci halia
- 1 sudu besar lada hitam
- 1 sudu makan jintan kasar
- 2-3 sudu besar gula perang
- 2 sudu kecil garam
- sedikit perasa / kiub / serbuk pati ayam
- 2 sudu besar jus lemon
- 3 sudu besar minyak zaitun
- 5 biji kentang
- 2 biji tomato
- 6 biji baby carot
- sedikit mentega – untuk sapu atas ayam
Cara-caranya:
- Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
- Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
- Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
- Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
- Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
- Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam peti sejuk beberapa jam.
- Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
- Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.
- Siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment