Tuesday, 12 March 2019

MASAK AYAM PEDAS


Bahan-bahan:
  • Ayam setengah ekor
  • Lada kering 8biji (Rebus jangan lama sangat)
  • Bawang merah besar 1biji
  • 2 cubit belacan
  • 3 ulas bawang putih
  • Halia seinci
  • Kunyit seinci
  • Pes asam jawa 1sudu
  • Tumix atau cukup rasa 1sudu
  • Asam keping (sekeping)
  • Tomato, kesum, bunga kantan
Cara-caranya:
  1. Kisar lada kering, bawang merah, bwg pth, halia, belacan, kunyit smpai betul2 halus
  2. Masuk minyak dlm periuk.minyak dlm 2senduk kecik.tumis bhn kisar sampai naik minyak. Petua dari mak saya untuk asam pedas yang sedap, elok jika dtumis lama. Kalau kering tamabh air dan biar lagi
  3. Masuk ayam. Tambah air & asam jawa
  4. Bila ayam dah lembut masukkan garam, gula sikit, tumix & asam keping
  5. Masuk kantan,tomato dan kesum.Jangan terlalu lama nanti tomato terlalu lembik
  6. Siap untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment

NASI DAGING SEDAP

Nasi daging adalah nasi kegemaran keluarga FCU. Walaupun cara memasaknya simple sahaja tetapi rasanya sangat enak. Hidangan ini juga ...