Bahan-bahannya :
- 1 ekor ayam dara, dibersihkan dan digaulkan dengan serbuk ketumbar, jintan halus dan jintan kasar
- 2 Batang serai – dikisar
- 2 Labu bawang merah- dikisar
- 2 ulas bawang putih – dikisar
- 2 inch halia – dikisar
- 2 sudu besar cili kisar
- 1/2 mangkok daun pudina dikisar
- 2 sudu besar santan pekat
- Garam & Gula secukup rasa (lebihkan gula sedikit)
- 4 helai daun limau purut
- 1/4 sudu teh serbuk kunyit
- Minyak untuk menumis
Cara-Caranya
- Panaskan minyak dikuali
- Letakkan bahan2 yang dikisar halus bersama cili kisar, goreng hingga ia kelihatan kering sedikit.
- Letakkan garam dan gula, gula nya biar lebih sedikit, supaya manis.
- Letakkan ayam seekor atau dibelah dua. Goreng ayam dengan rempahnya. Biarkan ia masak setengah masak.
- Kemudian angkat ayam, dan panggang di dalam ketuhar atau dapur arang. Biarkan ia masak.
- Dikuah tadi, letakan santan pekat dua sudu, secubit serbuk kunyit dan masukan daun limau purut goreng hingga masak.
- Sajikan ayam bakar/panggang anda dengan kuah lemak serai bersama kentang rebus dan timun & tomato atau ikut citarasa.
No comments:
Post a Comment