Tuesday, 12 March 2019

AYAM GORENG MASAK HIJAU


Bahan-bahannya
  • 1 ekor ayam besar di potong 16
  • Gaulkan dengan jintan putih dan garam,
  • Perap selama 1/2 jam
  • Goreng setengah masak & di tepikan.
  • 2 biji bawang besar kuning
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 4 batang cili hijau
  • 5 biji cili padi
  • 6 helai daun limau purut
  • Bahan2 di atas di kisar halus.
  • 1 cawan air
  • 2 batang serai di titik
  • 2 helai daun kunyit
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 kiub knorr ikan bilis
  • 2 biji limau kasturi, ambil jus nya
  • Minyak untuk menumis
Cara-caranya
  1. Panaskan minyak di kuali besar.
  2. Letakkan 2 batang serai yang sudah titik.
  3. Kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar halus.
  4. Biarkan hingga rencah bangkit banya.
  5. Letakkan 1 kiub knorr, garam & gula secukup rasa. Rasa kuah rencah nya.
  6. Letakkan 1 cawan air, untuk kuah. Kemudian masukan ayam yang sudah digoreng (1/2 masak).
  7. Letakkan daun kunyit yang di potong kasar dan jus limau kasturi.
  8. Tutupkan kuali dan biarkan ayam masak dalam 20 minit.
  9. Sajikan panas-panas bersama nasi putih, sambal belacan dan lauk lain.

No comments:

Post a Comment

NASI DAGING SEDAP

Nasi daging adalah nasi kegemaran keluarga FCU. Walaupun cara memasaknya simple sahaja tetapi rasanya sangat enak. Hidangan ini juga ...