BAHAN PERAP 1:
7 keping ikan tenggiri
5 ulas bawang putih
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam
Perap ikan selama 3 jam atau lebih. Tanggalkan bahan perap dari ikan dan goreng separuh masak. Simpan lebihan bahan perap dengan bahan perap 2.
BAHAN PERAP 2:
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu besar rempah masal ikan
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Campurkan bahan perap 1 dengan bahan perap 2. Sapukan kedua2 belah kepingan ikan itu dan goreng dengan menggunakan sedikit sahaja minyak. Goreng hingga rempah masala dan bawang itu garing.
BUTTER GARLIC SAUCE:
Butter 3 sudu
Minyak 1 sudu
10 ulas bawang putih cincang
lemon secukup masam
sedikit gula
sedikit garam
SWEET SPICY SALAD
daun bawang diracik kasar
daun sup diracik kasar
4 cili besar merah
7 cili api merah
10 limau kasturi
1 sudu besar minyak zaitun
sos ikan secukup rasa
gula secukup rasa
No comments:
Post a Comment