Tuesday, 7 August 2018

MASALA BUTTER GARLIC SAUCE WITH SWEET SPICY SALAD





















BAHAN PERAP 1:

7 keping ikan tenggiri
5 ulas bawang putih
2 sudu  besar sos tiram
sedikit garam

Perap ikan selama 3 jam atau lebih. Tanggalkan bahan perap dari ikan dan goreng separuh masak. Simpan lebihan bahan perap dengan bahan perap 2.


BAHAN PERAP 2:
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu besar rempah masal ikan
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Campurkan bahan perap 1 dengan bahan perap 2. Sapukan kedua2 belah kepingan ikan itu dan goreng dengan menggunakan sedikit sahaja minyak. Goreng hingga rempah masala dan bawang itu garing.

BUTTER GARLIC SAUCE:
Butter 3 sudu
Minyak 1 sudu
10 ulas bawang putih cincang
lemon secukup masam
sedikit gula
sedikit garam

SWEET SPICY SALAD
daun bawang diracik kasar
daun sup diracik kasar
4 cili besar merah
7 cili api merah
10 limau kasturi
1 sudu besar minyak zaitun
sos ikan secukup rasa
gula secukup rasa




No comments:

Post a Comment

NASI DAGING SEDAP

Nasi daging adalah nasi kegemaran keluarga FCU. Walaupun cara memasaknya simple sahaja tetapi rasanya sangat enak. Hidangan ini juga ...