Wednesday, 1 August 2018

KUZI KAMBING





sumber google

BAHAN:

1 KiloLamb
4 ulas bawang putih
1 sudu kunyit

BAHAN TU­­­­­­­­­­­­­­­­­­MIS:
3 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang ­­­­­­­­­­­­dimayang
seinci halia ditumbuk halus
Sebatang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
sehelai daun pandan(ikut suka)
1 1/2 sudu minyak sapi
3/4 cawan minyak biasa

2 biji cili merah, belah 2 setiap 1
2 biji cili hijau, belah2 setiap 1
10 cili api sekira mahu pedas


1/2 sudu teh zaferan
2 sudu besar tomato pure/tomato sos


3/4 tin susu cair
1 biji limau nipis (sesedap rasa masam)
3 sudu besar susu manis/gula melaka (sesedap rasa manis)

2 biji kentang dipotong sederhana besar dan direbus separa masak


43 sudu besar bawang goreng yang dijual kat kedai
2 labu bawang besar dimanyang nipis dan digoreng garing dan di blend dalam blender

1 cawan teh kismiss
2 sudu besar biji gajius
Air secukupnya


REMPAH KUZI
1 Biji Halia
1½ sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu kecil Jintan Manis
1 sudu kecil Jintan Putih
1 sudu kecil Biji Lada Putih
¼ teaspoon ground cinnamon
½ tbsp turmeric powder.
½ tablespoon nutmeg powder
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempa kurma


CARA MEMBUATNYA:



1. Mula-mula lumurkan daging kambing dengan serbuk kunyit sehingga rata. Kemudian campurkan bawang goreng bersama susu cair dan jus limau nipis. Gaul sebati.

2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng kismis sebentar. Angkat dan ketepikan dahulu.

3. Menggunakan minyak yang sama, masukkan minyak sapi dan daging kambing. Goreng separuh masak untuk menghilangkan baunya, angkat dan ketepikan dahulu.

4. Seterusnya masukkan halia, serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih, lada putih, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan sedikit air ke dalam mesin pengisar. Kisar sehingga halus.

5. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis hirisan bawang merah, bawang putih serta bahan kisar sehingga naik minyak. Kemudian masukkan daging kambing, campuran susu cair, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Masukkan air jika perlu dan masak dengan api sederhana sehingga daging empuk dan kuah menjadi pekat.

6. Akhir sekali, taburkan kismis serta gajus goreng dan kuzi kambing sedia untuk dihidang bersama nasi panas atau roti bun kosong. Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment

NASI DAGING SEDAP

Nasi daging adalah nasi kegemaran keluarga FCU. Walaupun cara memasaknya simple sahaja tetapi rasanya sangat enak. Hidangan ini juga ...