from google
Bahan-bahan:
1 kilo daginglembu
4 sudu minyak masak
2 inci kulit kayu manis
10 biji buah pelaga
4 helai daun kunyit
20 cili padi hijau
10 cili padi merah
10 gm serbuk jintan manis (5 sudu makan)
5 gm serbuk jintan putih (2.5 sudu makan)
1 sudu makan peres serbuk kunyit
2 cawan santan pekat
10 gm gula melaka(1 sudu besar peres) Ikut suka rasa manisnya
100 gm kerisik (8 sudu makan peres). Sudu yang standard biasa besarnya
15 gm serbuk lada hitam (3 sudu peres).
garam dan gula secukupnya secukupnya
Bahan kisar
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1.5 inci halia
0.5 inci lengkuas
3 batang serai sedang
Cara:
1) tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, serai, lengkuas yang telah dikisar
2) masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, daun kunyit, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, serbuk jintan manis, dan serbuk jintan putih. Kacau hingga garing.
3)masukkan santan, gula melaka dan daging hingga lembut.
No comments:
Post a Comment