Sunday, 3 June 2018

RENDANG TOK DAGING LEMBU



from google


Bahan-bahan:
1 kilo daginglembu
4 sudu minyak masak
2 inci kulit kayu manis
10 biji buah pelaga

4 helai daun kunyit
20 cili padi hijau
10 cili padi merah


10 gm serbuk jintan manis (5 sudu makan)
5 gm serbuk jintan putih (2.5 sudu makan)
1 sudu makan peres serbuk kunyit

2 cawan santan pekat
10 gm gula melaka(1 sudu besar peres) Ikut suka rasa manisnya
100 gm kerisik (8 sudu makan peres). Sudu yang standard biasa besarnya
15 gm serbuk lada hitam (3 sudu peres).
garam dan gula secukupnya secukupnya


Bahan kisar
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1.5 inci halia
0.5 inci lengkuas
3 batang serai sedang


Cara:
1) tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, serai, lengkuas yang telah dikisar
2) masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, daun kunyit, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, serbuk jintan manis, dan serbuk jintan putih. Kacau hingga garing.
3)masukkan santan, gula melaka dan daging hingga lembut.

No comments:

Post a Comment

NASI DAGING SEDAP

Nasi daging adalah nasi kegemaran keluarga FCU. Walaupun cara memasaknya simple sahaja tetapi rasanya sangat enak. Hidangan ini juga ...